Okula başlayan çocuklar ve aileleri için bu süreç oldukça hassas bir dönem olmakla beraber bazı zorluklarda yaşanabilir. Okul kaygısı/fobisi aslında bir ayrılık kaygısıdır da. Çocuk konfor alanından çıkarak sorumluluk almaya başlayacaktır ve yeni bir ortama ebeveyni olmadan girecektir. Bu oldukça kaygı vericidir. Genelde ilköğretim çağındaki çocuklar arasında en sık görülen belirtilerden biri olsa da eğitim sürecinin herhangi bir evresinde de görülebilmektedir.
Okul kaygısı aslında kısaca çocuğun yoğun endişe yaşaması ve okula gitmek istememesi durumudur. Ağlayarak, küserek, öfkelenerek, küserek tepkilerini ortaya koyarken aynı zamanda kusma, karın ve baş ağrısı gibi şikayetlerde de bulunabilirler. Bu durumda da hem çocuk hem aile hem de öğretmenler zorlanarak çocuğun eğitim öğretim hayatı da olumsuz etkilenir.
Nedenleri ise
- Evde yeni bir kardeşin doğumu, taşınma, hastalık gibi olağandışı olayların meydana gelmesi
- Çocuğun okul sürecine hazırlanmaması, annenin bu süreçle ilgili kaygısını çocuğa yansıtması
- Anne baba arasında problemli iletişim, boşanma, maddi konularla ilgili yaşanan sorunlardan kaynaklanan stresli bir ev hayatı
- Uyku düzeninin bozuk olması, yetersiz uykunun bitkinliğe sebep olması
- Duyarsız ve çocuğu yatıştıramayan öğretmen ve okul personelini olması,
- Anne ve babanın genel olarak kaygılı yapılarının olması, çocuğa ayrışmaları için yeterince cesaret verememeleri şeklinde sıralanabilir.