Kaygı ve korku herkesin gün içerisinde yaşadığı doğal duygu durumudur. Hatta bazı durumlarda yani nahoş sonuçlar doğurabilecek olaylar karşısında hayatta kalabilmek için bir miktar kaygıya ihtiyacımız var diyebiliriz.
Tabi yetişkin olarak çoğumuz bu yeteri kadar kaygıyla başa çıkabiliyoruz çoğu zaman. Neden- sonuç ilişkisi kurarak, tecrübelerimizle olasılıkları hesaplayabiliyoruz. Ancak çocuklar için durum aynı olmayabiliyor. Tecrübelerinin yetersizliğinden sebep- sonuç ilişkisi kuramaz ve olasılıkları hesaplayamazlar yetişkinler gibi. Bu da bize nazaran kaygı duygusunun etkisinin altına daha çabuk giriyor ve kaygılarıyla başa çıkabilmek için yetişkinlere ihtiyaç duymalarını gerektiriyor.
Çocuklar büyüdükçe yaşa ve koşullara göre kaygılarının sebepleri, tepkileri de değişir. Peki kaygılı olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız, onlarla nasıl iletişim kurmalıyız?
Çözüm odaklı olmak yani çocuğunuza her şeyin yolunda olduğunu söylerken aynı zamanda güvende hissetmelerini sağlanmalı eğer çocuğunuzun problemini biliyorsanız çözüm için adım atmalısınız.
Çocukla kaygıları konusunda konuşmak ve onu anlamak önemlidir. Kaygılarının neden kaynaklandığını konuşmak onu endişelerini küçümsemeden dinlemek, duruma onun gözünden bakabilmek son olarak da kaygının normal bir duygu olduğunu ve başa çıkabileceklerini öğretmek önemlidir.
Nefes egzersizleri kaygı bozuklukları için önemlidir. Aşırı heyecanlandığınızda tüm vücudunuz hareket geçer ve fiziksel sonuçlar yaşarsınız. Rahatsız edici boyuta gelmeden nefes egzersizi yaparak önüne geçebilirsiniz. Bilmiyorsanız öğrenmek ve çocuğunuza öğretmek önemlidir.
Kaygı ve anksiyete ciddi bir konudur. Elinizden geleni yaptıysanız ve devam ediyorsa uzmandan destek almayı geciktirmemelisiniz.