Akran Zorbalığı Davranışları Nelerdir?

akran-zorbaligi-davranislari-nelerdir

Okul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, her beş çocuktan birinin akran zorbalığına maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Bu ergenler arasında da sık karşılaşılan bir durumdur. Peki akran zorbalığı davranışları nelerdir?

Fiziksel olarak zorbalık yapan çocuk itme, vurma, tekme/yumruk atma gibi şeklinde bu davranışı ortaya koyuyor. Çocuğun/kişinin rahatsız olacağı her temas aslında fiziksel olarak zorbalık ihtimali taşıyor.

Sözlü zorbalıkta ise en çok karşılaştığımız zorbalık türlerinden olmakla beraber, çocuğa/kişiye yönelik kaba/kötü sözler kullanmak, aşağılamak, laf atmak, lakap takmak, hakaret ve tehdit etmek sözlü zorbalık olarak biliniyor.

Sosyal zorbalıkta ise durum, psikolojik ve ilişkisel oluyor yani özellikle kişiyi dışlamak, sosyal ortamda bulunmasını etkilemek, grup halinde herkese baskı yapmak, yalnızlaştırmaya çalışmak. Toplum önünde küçük düşürmeye çalışmak, hakkında dedikodu yapmak olarak sosyal zorbalığa örnekler verebiliriz.

Siber zorbalık teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının artmasıyla gündemimize gelen yeni bir zorbalık şeklidir. Kaba, hakaret, tehdit içerikli mesajlar, yorumlar olarak karşımıza çıkıyor. Siber zorbalar aynı zamanda da fotoğraf, video izinsiz paylaşımlar yaparak kişiyi küçük düşürmeyi hedefleyebiliyor.

Akran zorbalığı tüm bu çeşitli zorbalık türlerinde karşımıza çıkabiliyor. Çocuklar bazen zorbalığa uğradığını söylemeye utanıp, korkabiliyor. Zorbalığın kendini net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayan türü fiziksel zorbalıktır. Diğer türler manipülatif davranışlar çocuk ve ergenlerin kendi soysa çevresinde gerçekleştiğinden dolayı anlaşılması ve tespit edilmesi zor olabiliyor.