Psikolog İle Ne Konuşulur? Psikolog İlk Seansta neler sorar?

Psikolog İle Ne Konuşulur

İlk defa psikoloğa gitmeye karar verdiyseniz, buna çok ihtiyacınız olduğunun farkında ve size iyi geleceğini bilseniz dahi heyecanlı ve gergin olabilirsiniz. Bunun sebebi belki de ilk defa hatta hiç tanımadığınız birine kendinizle ilgili zor ve derin duyguları paylaşacağınız için olması mümkün. Bunun yanında size yardım edip edemeyeceği, sizi anlayıp anlamayacağı hatta yargılanıp yargılanmayacağınız konusunda da kaygılanabilirsiniz. Bu yine bazen de yüzleşmekten korkmaya, ruhsal anlamda profesyonel birinden duyacağınız kendinizle ilgili bilgilere hazır olup olmadığınızla ilgilide olabilir ki çok haklısınız. İnsanlar bilinmez olan her şeye doğaları gereği kaygı duyarlar. Dolayısıyla ilk görüşme de ve öncesinde kendinizi gergin hissetmeniz son derece olağandır.

Destek almak istediğiniz konu ne olursa olsun psikoterapinin asıl amacı, kararlarınızı, hayatınızı, yaşam şeklini değiştirmek değil, var olan yaşam şeklinize farklı bir bakış açısı sunarak sorunlarla başa çıkma kapasitenizi arttırmak ve iyileştirmektir.

Bu sebeple ilk seansta daha genel bilgiler üzerinde konuşmak birçok danışan için rahatlatıcı bir etkiye olanak sağlayabilmektedir.

Terapiye başlamak için yaşamış olduğunuz bir travmaya, olumsuz bir olaya ya ruhsal bir bozukluğa sahip olmak zorunda değilsiniz. Bazen bunalmış, duygusal, işleri yoluna koymakta zorlanıyor hissedebilirsiniz. Bunun neden olduğuna, nereden kaynakladığını çözemiyor da olabilirsiniz. Böyle anlarda terapistiniz kendinize dair farkındalığınızı kazanmanızda, sorunlarınıza farklı bakış açısı geliştirerek üstesinden gelmenize fayda sağlayacaktır.