Dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Hayatımıza birden giren covid-19 birçok kişinin ölümüne sebep olan ve hızla yayılan bir virüs olarak uzun zamandır gündemimizde. Bu süreçte maske takma, sosyal mesafe kuralı, dışarı çıkma kısıtlaması gibi birçok önlemleri deneyimledik. Herkes için sıra dışı ve stresli bir dönem ve hala etkileri devam ediyor. Tam olarak burada konuya travma sonrası stres bozukluğundan bahsederek devam etmek istiyorum.
Ağır örseleyici (travmatik) olaylara; savaşlar, doğal afetler, uçak kazaları, ağır kazalar, saldırıya uğramak gibi birçok örnek verilebilir ve salgın olarak bu virüste bunlardan bir tanesidir. Böyle bir yaşantı sonrasında çoğu insanda travma sonrası stres bozukluğu belirtileri olur, zamanla yatışır. Bazı kişilerde ise zamanla yatışmaz ve kötüleşir.
Tramva sonrası stres bozukluğu yaşayan kişi, aşırı telaş ve korku içindedir. Normalde aldırış edilmeyecek uyaranlara karşı aşırı derecede duyarlıdır. Yerinde duramayacak kadar huzursuzluk belirtileri, ellerde kaba titremeler görülebilir. Travmatik olay anımsandıkça kişinin sıkıntısı artar, çabuk sinirlenme ve öfke patlamaları görülebilir. Dikkat eksikliği ve unutkanlıkta belirtiler arasındadır.
Peki Kişi Bunları Yaşıyorsa Ne Yapmalıdır?
Belirtilerin ok şiddetli olmadığı durumlarda öncelikle psikoterapi, daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapinin birlikte uygulanmasında yarar görülmektedir. Kişinin başka organik bir engeli yoksa en kısa zamanda işine, görevine dönmesinin, uğraş edinmesinin yararları büyüktür.