Stres bilinenin aksine vücudumuzun, tehdit edici duygulara veya acıya karşı dengesini koruyabilmek için verdiği gerekli bir fiziksel tepkidir. Stresin belirli bir miktarı motive olmamız için gerekli ve yararlıdır. Ancak her şeyin olduğu gibi stresinde fazlası zararlıdır.
Stresi günlük hayatta yaşadığımız kaygılar, engellenme, gerginlikler, duygusal çöküntüler yaşadığımız dönemler (ölümler,hastalıklar, boşanmalar, ayrılıklar) yaratır. Bunun yanı sıra ergenlik, orta yaş sendromu, menopoz gibi gelişimsel streslerde örnek olarak sıralanabilir.
Stresin uyku problemi, çok uyumak ya da uyuyamamak, iştahın azalması ya da aşırı yemek yemek, motivasyon eksikliği, dikkati toplayamamak, baş ağrısı ve sosyal ortamlarda bulunmak istememek, sigara ve alkol kullanımına başlamak gibi olumsuz sonuçları vardır.
Stresi tedavi etmek için atılabilecek birçok adım vardır. Bunlardan ilki kişinin sevebileceği çok ağır olmayan fiziksel egzersizlerdir. Yapılabilecek düzenli yürüyüşler uykunun kalitesini arttırarak uykunun alınmasını ve düzene girmesini sağlar. Sosyal ortamlara daha fazla katılmak, yeni bir hobi edinmek, daha fazla iletişim kurmak, sizi mutlu edecek faaliyetlere katılmak yine stresle çıkmanın önemli yollarındandır.
Bu gibi yollarla stresle başa çıkılamıyorsa stresin kaynağı araştırılıp, ilaç mı yoksa terapi ile mi tedavi edileceği bir uzman tarafından belirlenmelidir.