15 Yaş Psikolojisi Nedir?

dikatsizlik

15 yaş çocukların artık çocuk olmaktan çıkıp yetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde genç bireyleşmeye, kendini tanımaya, hayatı farklı bir pencereden keşfetmeye, sosyalleşmeye ve değişen fiziksel ve duygusal durumuna alışmaya çalışır. En büyük amacı ailenin dışında varlığını ortaya koymaya ve ispatlamaya çalışmaktır. Bir gruba dahil olmak, o grupta varlığını sürdürmek, arkadaş ortamında kendini kabul ettirmek genç için oldukça önemlidir.

Durum böyle olunca genç hayatı ile ilgili kararlar alırken, o güne kadar ailesine danıştığı durumları artık arkadaşlarıyla çözümlemeye çalışır. Arkadaşlarının düşünceleri daha önemlidir. Var olma isteği ile yeni şeyler denemek ve farklı girişimlerde bulunmak genç için önemlidir.

Kendinde ki değişimi her anlamda keşfetmeye çalışan ‘’ben kimim?’’ sorusuna yanıt vermeye çalışan genç bu dönemde cinselliği ile ilgili de bazı deneyimler yaşar. Bu deneyimler her birey için değişkendir. Bu dönemde flört etmek isteyebilir.

Kendine fazla yönelen birey bu dönemde biraz içine kapanık ve öfkeli olabilir. Aile ile çatışmaların yoğun olduğu dönem genelde bu dönemdir. Kendi kararlarını almaya, bireyleşmeye çalıştığı için ailesinin öğütleri bu dönemde oldukça kızdırabilir.

15 yaşında yetişkinliğe adım atan çocuğu olan ebeveynler; bu gençlerle iletişiminin sağlıklı şekilde devam ettirebilmeleri için onların sözünü kesmeden, gerçekten ne hissettiklerini anlamaya çalışarak  iletişim kurmalıdır. Bu süreçte öğüt vermek onları kızdırarak iletişimi koparabilir. Bu zamanlarda sakin kalmak ve öğüt vermemek gerekir. Yaşadığı her problemi ebeveyni ile paylaşmak istemediğinde kendisini rahatça ifade edebileceği sosyal desteği almalarını sağlayın. Bu gençlerin bol bol takdir edilmeye ve onaylanmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın.